Peremhullám, záporok, zivatarok, kettéváló ország

A laikus csak kapkodja a fejét, hogy mi is ez?

A mostani időjárási helyzetért 4 légköri képződmény is felelős. 

  1. tőlünk nyugatra, délnyugatra sekély ciklon örvénylik, mely melegszektora nem tud átkelni az Alpokon, ezért nyugati irányt vesz, minket megcélozva. Lásd a mai fülledt idő és mérsékelt délnyugati szél.
  2. Kijevi központtal örvénylik egy másik ciklon keleten, mely előoldali áramlási rendszere hideg levegőt juttat szintén a Kárpát-medencébe.
  3. A tőlünk északra lévő magasnyomás (anticiklon) pedig mindkét áramlást, mint egyfajta gát, felénk tereli.
  4. A fent említett hideg és meleg áramlat felettünk fog egymásnak felszülni.

Ha már van ennyi adatunk, írhatjuk is az előrejelzést. A két egymásnak feszülő, eltérő fizikai tulajdonságú légtömeg egy konvergens (összeáramlási) zónát hoz létre felettünk éjszaka, mely vonal mentén pattannak ki a zivatarok. Mindez éjszaka történik, így a napsugárzás nem játszik, háttéremeléses konvekció, felhőképződés zajlik majd. 

Igen ám, de nálunk mi lesz? A legfrissebb modellfutások szerint nálunk a hideg légtömeg lesz domináns, így nekünk, ha lesz is valami, a lepattanó fog jutni. Ha összekötjük egy képzeletbeli vonallal Szombathelyt és Szegedet, ettől délre várható jelentős csapadék. Ettől északkeletre viszont az északi hideg uralma marad, így ott jó eséllyel egy csepp eső sem lesz. Nagyjából így. 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com