Másfél fok – Egyszerű, de nagyszerű: hálóval fogják meg a ködöt a Szaharában

A helyszín Marokkó, az ország, amely a sivatagosodás és a határátszabások miatt többnyire vízhiánnyal küzd. A lakosság energiájának nagy részét az életben maradáshoz és a talpalatnyi földterületeken végzett növénytermesztéshez szükséges víz beszerzése köti le.
🕸☁️
Egy ideje azonban egy leleményes ötlettel számos település jut eddig nem látott mennyiségű ivóvízhez. A térség speciális klímája miatt az év egy jó részében az Atlanti-óceán felől páradús levegő áramlik a sivatag, illetve az Atlasz-hegység fölé. A légköri viszonyok jellemzően nem támogatják a csapadékképződést, köd azonban rendszeresen lepi a hegyeket. A közvetlenül Kanadából származó ötlet lényege, hogy a szélnek kitett hegyoldalakra olyan hálórendszereket feszítenek ki, amelyek képesek a rá lecsapódó felhőcseppek vizét összegyűjteni, majd azt csőrendszeren keresztül az alacsonyabb régiók falvaiba vezetni.
💶👍
A megoldás viszonylag olcsó, környezetkímélő, szezonálisan képes csillapítani a vízhiányt, és mindenhol alkalmazható, ahol hasonló éghajlat uralkodik.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com