National Geographic: A klímaváltozás végjátéka

Vajon elhozhatja-e a klímaváltozás az emberiség végét? Erre vonatkozó alapos vizsgálatokat kezdeményez egy új kutatás.

A Cambridge-i Egyetem számolt be arról az elég időszerű felvetésről, amelyben klímakutató szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyobb intenzitással kellene vizsgálni a klímaváltozás hatására elképzelhető lehető legrosszabb forgatókönyveket. A PNAS hasábjain megjelent tanulmány az emberi társadalom törékenységére, tömeges halálozásra és akár az emberiség kihalására is figyelmeztet.

A kutatók szerint az IPCC-nek (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) kellene egy olyan testületet létrehoznia, amely kimondottan a legrosszabb várható hatásokkal foglalkozna.

„Bőven van okunk azt feltételezni, hogy a klímaváltozás katasztrofális hatásokkal járhat, még akkor is, ha a felmelegedés mérsékelt határok közt marad” – mondta el a kutatást vezető Dr. Luke Kemp. „A tömeges kihalások mindegyikében szerepe volt a klímaváltozásnak, birodalmak omlottak miatta össze, s átalakult a történelem. Még a modern világunk is meghatározott éghajlati határvonalak közti élethez alkalmazkodott. A katasztrófához vezető út nem csupán a felmelegedés közvetlen hatásaihoz köthető, nemcsak az extrém időjárási eseményekhez. Tovagyűrűző hatásai vannak gazdasági krízisként, fegyveres konfliktusokként, újonnan megjelenő betegségekként, melyek ellehetetlenítik a felépülést más katasztrófák, például egy nukleáris háború után.”

A teljes, Landy-Gyebnár Mónika cikke ide kattintva olvasható:

https://ng.24.hu/tudomany/2022/08/02/a-klimavaltozas-vegjateka/

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com