Mi civilek abban bízhatunk, sosem lesz rá szükség: Nélkülözhetetlen időjárásmérő állomást kaptak a tatai tüzérek

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett VAISALA MW32 típusú időjárásmérő állomásnak jelentős szerepe van a tábori tüzérségnél, többek között a lövészet és a tűzvezetés előkészítésében is. Az eszköz képességeiről Pátkai Zoltán őrnagyot, Száraz Csaba századost és Virincsik Árpád törzszászlóst, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztály katonáit kérdezte a honvedelem.hu szerkesztősége.

A mindennapi életben megszokott időjárás-jelentéssel szemben ez az időjárásmérő állomás nem előrejelzést, hanem nagyon pontos, aktuális mérési adatokat biztosít.

„Ez az eszközkészlet aktuális időjárási adatokat mér és jelent, amelyeket mi a lövéseink pontosabbá tételére használunk fel. Három fő részből áll: földközeli mérő állomás, vevőantenna és munkaállomás. A földközeli mérőállomás naplózza a talajmenti környezeti hatásokat: a szélsebességet, a légnyomást, a csapadék és páratartalmat, valamint a hőmérsékletet. A mérőállomás és vevőantenna által szolgáltatott adatokat a munkaállomáson, számítógépes felületen dolgozzák fel a kezelők” – részletezték a tatai katonák az eszköz működését.

Megtudtuk: a készlethez a meteorológiai ballonok is tartoznak. Ezek voltaképpen olyanok, mint a hagyományos héliummal töltött „lufik”, csak természetesen nagyobb méretben. A ballonhoz tartozik egy szonda is, ami a légköri adatokat összesíti és továbbítja a számítógép felé.

„Különlegessége, hogy a ballon és a szonda kialakítása nem jelent semmilyen veszélyt egy esetleges repülővel való ütközésnél sem, így bármikor és bárhol szabadon használható” – hangsúlyozták a katonák. Az eszköz célja, hogy a tüzérek képet kapjanak a kilőtt lövedékeket befolyásoló környezeti hatásokról, mivel bármilyen, a levegőben repülő tárgy mozgását az időjárási viszonyok nagymértékben befolyásolják.

„Annak érdekében, hogy a tüzérségi gránát eltalálja a célt, szükség van a teljes röppályára vetítve a különböző időjárási értékek ismeretére. Ezek egy ilyen fegyverrendszer esetén – akár 60 kilométer lőtávolságon és 25 kilométer röppályamagasságon – jelentős eltéréseket eredményezhetnek” – mondták a tüzérek.

Az állomás elsősorban a tüzérosztály számára hasznos, hiszen itt van leginkább szükség a pontos, aktuális időjárási adatokra a manőver erők hatékonyabb tűztámogatásához, ezáltal elősegítve a teljes feladatvégrehajtás sikerét. Azonban közvetetten az adatok bárki számára eljuttathatók, ugyanis az állomás képes előállítani a repülőcsapatok számára szükséges jelentéseket, előrejelzéseket is.

És hogy mikor használják az időjárásmérő állomást?

„Félig viccesen, félig komolyan azt lehet mondani, hogy mindig, amikor a tüzérosztály lövészetéhez, vagy más szervezeti elem egyéb feladatához szükség van rá” – vélték a honvédek. Hozzátették: az időjárásmérő állomás tüzérségi éleslövészeteken akár éjjel-nappal folyamatosan üzemel, ami persze nem azt jelenti, hogy mindig indítani kell a ballonokat, de alapvetően két óránként szükséges.

Az eszköz egyébként a tüzérosztály felderítő ütegének állományába tartozik. Kezelése egyszerű; alapvető tüzérségi ismeretek birtokában gyorsan elsajátítható.

Az eredeti cikk itt olvasható: 

https://www.haborumuveszete.hu/alakulatok-hirei/nelkulozhetetlen-idojarasmero-allomast-kaptak-a-tatai-tuzerek?fbclid=IwAR0q1U2xEKtZT1PpDVLInQkeEJU1ZSk3D3Hx7rE7DGd84R-bCNlIxV80458

 
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com