Landy-Gyebnár Mónika – 2022. október 25-én, kedden a déli órákban részleges napfogyatkozás lesz

A részleges fogyatkozást hazánk egész területéről látni lehet, északkeleti országrészben kissé nagyobb mértékű (38 százalék) lesz, mint nálunk, délnyugaton kissé kisebb (27 százalék).

A Hold árnyékkúpjának csúcsa ezúttal nem a Föld felszínére, hanem a világűrbe esik, ez azt jelenti, hogy sehol se lesz teljes a fogyatkozás, a legnagyobb mértékű Szibéria egyes részein (ott 82 százalékos) lesz.

Mire számíthatunk Veszprémben és környékén?

A fogyatkozás kezdete 11 óra 17 perc, ekkor ér a Hold árnyékának pereme a Napra.

 

A fogyatkozás közepe, amikor a legnagyobb részt kitakarja a Hold, 12 óra 23 perc, ekkor a Nap látszó felületének kb. 30 százaléka kerül a Hold árnyékába, Veszprémből nézve.

A fogyatkozás vége 13 óra 30 perc, ekkor elhagyja a Hold árnyéka a Nap korongját.

 

Rendkívül fontos, hogy a napfogyatkozást csak megfelelő védőeszközzel nézzük! A hétköznapi elérhető eszközök közül megfelelő védelmet nyújt a legalább 14 DIN-es hegesztőüveg. Természetesen a frissen vásárolt napfogyatkozás-néző szemüveg is jó (ilyesmit távcsőboltok árulnak), de a régit ne használjuk, egyrészt lebomlik évek alatt a műanyag fóliája, másrészt megsérülhetett tárolás közben.

Ne próbálkozzunk házilag barkácsolt dolgokkal, mert nagyon sokat kell várni a vakvezető kutyára, és drága is. A fogyatkozást fotózni csak megfelelő, e célra készült speciális, fémgőzölt szűrő segítségével lehet. Véletlenül se nézzünk a Napba ilyen szűrő nélküli távcsövön vagy teleobjektíven át, ebből ezredmásodpercnyi „élmény” is végzetes lehet a szemünk számára, mivel a lencsék koncentrálják a napsugarakat.

 

Egyszerű lyukkamera segítségével a legbiztonságosabb a megfigyelés, ezt házilag is könnyen elkészíthetjük! https://gamma.ttk.pte.hu/nostromo/carlos_9/napfogy_lukkamera_szorolap.pdf

Emellett érdemes megfigyelni azt, hogy bármilyen lyukacsos tárgyon keresztül miként változik a Nap árnyéka. Ha egy egyszerű sajtreszelőt vagy szűrőkanalat (vagy bármit, amin kis lyuk van) teszünk a napfény útjába úgy, hogy a lyukakon át egy sima felületre (papírlapra, falra) essen az árnyéka, láthatjuk, hogy a lyukak a Nap alakjához hasonlóak lesznek, és azzal együtt változnak a fogyatkozás során.

 

Bízzunk abban, hogy az időjárás is kegyes lesz és megfigyelhetjük e ritka eseményt!

Landy-Gyebnár Mónika

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com