Amatőr Észlelők meteorológiai kurzusa, alapfogalmak 1. rész

Cél, hogy a meteorológiai alapfogalmakat tisztázzuk és mindenki tisztában legyen ezekkel.

Idő:

A légkör pillanatnyi állapota. Ennek leírásába tartoznak a mérhető állapotjelzők, ( pl. hőmérséklet, légnyomás) és a megfigyelhető  jellemzők, (pl. a felhőborítottság, látástávolság) és a megfigyelhető jelenségek (pl. a hulló csapadékformák). Fontos tudni, hogy mindezeket egy adott pillanatban kell mérni, megfigyelni, értelmezni. Ennek logikáját amúgy a magyar nyelv is jól tükrözi: “Milyen idő van?”

Időjárás:

A légkör állapotának rövidebb idő alatt bekövetkező változása, az “idők” összessége. Ez a rövidebb idő lehet néhány óra, de akár több nap, esetleg néhány hét is. Az időjárás előrejelzés tipikusan ezekre az időszakokra vonatkozhat, de amikor visszatekintünk egy nap, hónap, vagy esetleg évszak időjárására, szintén erről a fogalomról van szó.

Éghajlat:

A légkörnek azon állapotai és folyamatai, amelyek hosszabb időtartam alatt jellemzik. Az éghajlat jellemzése általában statisztikai eszközök használatával történik. Úgy is fel lehet fogni, mint az “időjárások” sokaságát. A “hosszabb időtartam pedig egyezményesen 30 év. A statisztikai jellemző lehet pl. az átlaghőmérséklet, a hőmérséklet szélső értékei, a csapadékösszeg, stb…. Összefoglalva arról van szó, hogy a légkör jellemzőit, állapotát vizsgálhatjuk egy adott pillanatban, rövid időskálán, vagy évtizedes távlatokban. Mindegyiknek megvan a maga szerepe és helye a légkör jellemzésében.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com