Amatőr Észlelők meteorológiai kurzusa, a légkör mérhető állapotjelzői, a hőmérséklet 2. rész

Ahhoz, hogy a légkör egy tetszőleges pontját jellemezni tudjuk, ismerni kell az állapotjelzőit. Ha ezeket ismerjük, lényegében minden fizikai jellemzőjével tisztában vagyunk, azaz fizikailag teljes értékűen le tudjuk írni az adott pont állapotát.

Hőmérséklet

A levegő hőmérséklete a levegő belső energiáját jellemzi. Mérése hőmérővel történik, legelterjedtebb mértékegysége a Celsius fok (°C). A tudományos számításokban a Kelvin (K) használatos, de Európán kívül elterjedt a Fahrenheit fok (°F) is.

A hőmérsékletet mindig közvetlen napsugárzástól védett helyen mérik, mert a sugárzás torzítja a mérést. Ezért hőmérőházban, vagy tányéros árnyékolóban helyezzük el a mérő eszközöket.

Stewenson-féle hőmérőház

A képen 2008-óta gyártott Taki-féle tányéros árnyékolók láthatóak

Ezek az árnyékoló eszközök biztosítják a napsugárzás mentes környezetet és a megfelelő légáramlást is. Ebből az is következik, hogy az árnyékolás nélküli, “napon mért” hőmérséklet meteorológiai értelemben teljesen használhatatlan, mert a mérő eszköz sajátságai (színe, anyaga) jobban befolyásolja a mért értéket, mint a levegőkörnyezet saját hatása, ami valóban a hőmérséklet mérés célja.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com