Simon Péter – A “májusi arany” árnyoldalai egy méhész szemével

Egy véletlen beszélgetésben merült fel az, hogy nem biztos, hogy mindenki örül a sok csapadéknak. E-mögé a probléma mögé tekinthetünk be Simon Péter írása alapján.

Péter a Bakonynektár Méhészettel, http://www.bakonynektar.hu/

foglalkozik jó ideje. Az ő szavai következnek.

Kép: http://www.mezwebaruhaz.hu

“Ha röviden szeretném összefoglalni az idei tavaszi időjárást, akkor a rettenetes, szörnyű és az egyre rosszabb jut eszembe. (mj.: itt feltételezem, a tendenciára gondol a költő)

Kicsit bővebben kifejtve nagyon hideg szeles csapadékos tavasz van. Alapvetően hideg idő csökkenti a méhek repülésre alkalmas idejét. Kevés virágpor és kevés nektár jön a kaptárba, ami a fejlődés kulcsa. Lassul a családok fejlődése, ha az ember nem nyúl bele a rendszerbe.

Ez nem szerencsés mert a napok meg vannak számolva, repce, illetve akác nyílásig. Nem lehet csúszni. Etetni, serkenteni kell. De az idén minden borult. Az összes tavaszi legelőnkbe beleszólt az időjárás. A tartós, több napig tartó húsvét környéki fagyok, az utána lévő átlagosnál hidegebb, és nagyon szeles viharos idő következtében a tavaszi virágok mézelés elmaradt. A gyümölcsfák fagykárosak. jobb esetben csak megfáztak. De ezek már nem vonzzák a méheket. E miatt nem biztos, hogy megvalósul a megporzás.

A barkafűz, kecskefűz ugyan így járt, ennek következtében nemigen lettek az idén tavaszi mézek. (szerencse, hogy van tavalyról) Most galagonyán és repcén vagyunk, indulnánk akácra, ha engedné az időjárás. Galagonyáról még nem tudtak hordani a méhek az elmúlt napok (mj: 2023. május első fele) ismert időjárása miatt. Repce virágzás, ami az elmúlt 14-20 napban volt, szintén szeles, hideg és csapadékos időjárással telt.

Kép: Google

Alig volt a méheknek lehetőségük a hordásra. A 10 fok körüli nappali hőmérsékletnél nem egyszerű feladat a méz elvétele, kipergetése mert egyszerűen nem jön ki a keretekből. Fűteni kell őket a pergetés elött.

Pillanatnyilag itt tartunk most, ehhez még hozzá jön a terepen való mozgás problémája. Magyarul: SÁR van!”

Kép: Agroinform

Remélem, sikerült egy kicsit más aspektusból is látni, mennyire nem jó senkinek és semminek a szélsőséges időjárás. Ugyanis a hűvös, csapadékos idő pont olyan szélsőség, mint az aszály és hőség. Ahogy pedig Péter is utalt rá, egyre nagyobbak a kilengések.

Taki

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com