Bárikus mocsárhelyzet. Mi ez, bele lehet ragadni?

Nem véletlen nem adtam azt a címet egyik előrejelzésnek sem, hogy “Bárikus mocsárhelyzet”, mert erről nekem mindig a pöcegödör lehelete jut eszembe. 🤢 Tudom, beteg. 🤫🤣 De mi is ez a mocsár és bele lehet-e ragadni? Bizony bele! Akár egy hétig!
Fotó: Bakos Liza
Ugyanis ez egy nem túl sűrűn előforduló, de nem különleges légköri helyzet Közép-Európában, leggyakrabban a nyári félévben.
A saját szavaimmal fogalmazva azt jelenti, hogy frontmentes az idő, nagy területen ritka és szinte zárt izobárokat lehet rajzolni, mint egy anticiklonban, de a légnyomás annál sokkal alacsonyabb, de nem süllyed egy ciklon középpontban mérhető nyomásérték közelébe sem. Átlagos értéke nálunk 1012-1016 hPa és alig változik.
Megfigyelhető légköri jellemzői a reggeli párásság, felhő borított hegyvidék, ez ma reggel mind ✔️
Veszprém 2023.06.06-án délben
Aztán napközben az erős napsütés hatására erőteljes gomolyképződés indul meg és délután sok helyen hullik lokális zápor zivatartevékenyéggel is akár. Fülledt érzetet ad a levegő a magas páratartalom miatt.
Mivel front nincs a közelben, a magassági szelek sem tépázzák a komoly gomolytornyokat, azok nagyon lassan mozogva kis területen pakolják le a kihullható vízmennyiségüket. Kis területen belül, ilyen pl. Veszprém is, hatalmas eltérések lehetnek a mérhető csapadékot illetően. ✔️ Most pl. a város nyugati felén ömlik az eső (zápor), északon meg éppen csak pár csepp jelenleg. Ezért is fontos minél több helyen mérni. A novemberi ködfelhőzet alatt meg felesleges. 🤣
Ahogy aztán lassan nyugszik a Nap, ezek a felhőtornyok szétesnek, középszinten szétterülnek és ez a maradványfelhőzet gátolja az éjszakai kisugárzást. Hatására viszonylag magasan alakulnak a minimum hőmérsékleti értékek, reggelre párássá válik a levegő és kezdődik minden elölről……. ✔️
Taki
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com