Hogyan készül a “füstölt baracklekvár” és jeget a virágzó fákra?

Sajnos évek óta előfordul, hogy a teljes virágzásban lévő csonthéjasainkra megérkezik a száraz, kontinentális hideg. Ez ellen egy bizonyos mértékig lehet védekezni.

Sem szokatlan, sem nem rendkívüli, áprilisig mindig is benne volt a pakliban a hajnali fagy. A probléma abból adódik, hogy az elmúlt hetek, hónapok kifejezetten enyhe időjárása miatt a növények 2-3 héttel előrébb tartanak az éves életfolyamataikban. Ezzel pedig pont ennyivel hosszabbodott meg a fenológiai kockázatuk. (sérülékenységük pl. virágzás közben). Ha minden az átlag körül történne, illetve történt volna, még csak bimbósak lennének pl. a csonthéjasok és pont nem számítana a hajnali fagy. Csakhogy sok helyen már el is virágoztak a fák……

Két féle fagyot különböztetünk meg, elsőként a szállított fagyot, mely légmozgás mellett alakul ki.

Fotó: Bankó Zsuzsa, Márkó

Az egyik védekezési forma, a vízpermet kijuttatása a virágzó fákra. Az apró vízcseppek szinte azonnal ráfagynak a felületre és mivel a jég jó hőszigetelő, -5-6°C levegő hőmérsékletig a virágokat fagypont közeli, vagy kevéssel ez alatti hőmérsékleten tudja tartani.

Fotó: Bankó Zsuzsa, Márkó

A másik védekezési forma, amikor szélcsendes az idő, a füstölés. Ilyenkor a felszálló füst tudja mérsékelni a fagy mértékét.

Fotó: Papp Péter, Perkáta

Ennél a védekezési módszernél már a kora hajnali órákban érdemes a füstölést elkezdeni és folytatni legalább napkeltéig. Zárt kertekben ez annyira nem jó megoldás, hiszen a füst zavarhatja a szomszédokat. Így bármilyen ijesztőnek is tűnik a ráfagyott vízpermet a fákra, permetezőgéppel kijuttatva a vizet hatékony módszer lehet. Bár kissé paradox, de a jégpáncél tudja megvédeni a virágzatot és a kis gyümölcsöket a komolyabb és károkozó hidegtől.

Természetesen léteznek még egyéb melegítő és kémiai módszerek is.

Fotók: Bankó Zsuzsa, Márkó

Papp Péter, Perkáta

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com